Egyél inkább bálnát! - a norvég zöldek ajánlásával

Nagy királyságként éltük meg, mikor az első norvégiában töltött napokban rájöttünk, gyakorlatilag az a leggazdaságosabb, ha lazacot veszünk vacsorára. Aztán eltöltöttünk egy napot egy norvég környezetvédővel, aki rábeszélt minket, hogy együnk inkább bálnahúst.

Ørjan Holm szerint semmi gond azzal, ha "betakarítjuk", amit a természet ad. A bajt inkább az emberek túlszaporodásában és a természetellenes, kegyetlen körülmények között zajló tenyésztésben látja.

Ørjan és a Norges Miljøvernforbund (Green Warriors of Norway) közel 15 éve kűzdenek a halfarmok ellen. Az állatok kínzása és a vegyszerek használata mellett a legnagyobb problémát egy behurcolt parazita faj (Gyrodactylus Salaris) okozza, amely kihalással fenyegeti az őshonos vadon élő lazac populációt.


parazita


A kormányzati szervek úgy próbálják megoldani a problémát, hogy a fertőzött folyókon az összes halat (és vele együtt elvileg a parazitát is) méreggel kiírtják. Ez a megoldás az egész terület élővilágát érinti, a halászó madaraktól az emberekig, mindenkit. Mivel azok az egyedek is meghalnak, amelyek ellenállóak a parazitával szemben, hosszú távon sincs esély, hogy a halak természetes módon immunissá váljanak, mint a svéd fajok, így a parazita újra és újra elszaporodik.


hal2

Ørjannal akkor találkoztunk, mikor elkezdték mérgezni a háza melletti folyót. A hamarosan megjelenő videoriportunkban részletesen beszél arról, hogy mi a baj a halfarmokkal, és hogy hogyan érték el, hogy a kormány komolyan vegye a Green Warriorst. Kövess minket!orjanvizeses2